BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

GEE


I made this widget at MyFlashFetish.com.

pic

Wednesday, February 3, 2010

sAhAbAt

SAHABAT
teman yang lagi baik anda jauhi ialah yang terlalu taksub tentang diri sendiri. Segala-galanya hanyalah tentang dirinya. Kalau anda keluar makan bersamanya, dia tak akan endahkan tentang anda tetapi hanya akan berbual tentang dirinya saja. Biasanya, teman ini suka cakap besar, baik tentang dirinya, telefon bimbit yang baru dibeli atau teman lelaki atau temanitanya yang baru ditemui. Kononnya, nasibnya tu jauh lebih baik daripada anda. Dan hanya pandangannya sajak yang bijak.

Enam ciri sahabat yang memaksa anda ‘kibar bendera putih’

Ada teman merupakan penawar dan akan mengubati segala kedukaan dan kelukaan di hati anda. Tidak kurang pula yang merupakan racun yang akan memusnahkan kegembiraan anda dengan lemparan kata-kata nista.
Pada usia remaja, teman-teman membentuk rangkaian hubungan yang amat dihargai di kala anda lebih banyak menghabiskan masa di sekolah dan luar rumah, berbanding ketika zaman kanak-kanak dulu.
Namun, dalam bersahabat pun, kita perlu hati-hati agar tidak mudah diperdaya dengan tabiat buruk teman-teman yang boleh mempengaruhi dengan sikap negatif atau akhirnya menimbulkan masalah bagi diri kita.
Nak tahu enam jenis teman yang tidak wajar anda dekati, lantas memaksa anda ‘mengibar bendera putih’ untuk menjauhi dirinya?

1) ‘Gila Aset’… Baik? Ada makna tu…
Mereka hanya akan dekati anda kalau anda kebetulan merupakan anak orang kaya dengan jawatan tinggi. Atau mungkin anda mempunyai abang yang tampan atau kakak yang cantik untuk mereka dekati. Di kesempatan yang ada, mereka akan tampil ‘menumpang kekayaan’ anda dan tidak langsung mempedulikan diri anda.
Ada pula yang akan mengambil kesempatan meminjam wang atau barangan anda tanpa ingin memulangkannya.
Mereka juga mudah meminta anda membantu mereka tetapi apabila anda yang ‘kesempitan’, mereka pula menjauhkan diri.
Teman jenis ‘baik tapi ada makna ni’ tidak wajarlah anda jadikan sahabat baik. Tugas mereka hanya mengikis harta benda anda.

2) Bagaikan dunia dia yang punya….
Teman yang lagi baik anda jauhi ialah yang terlalu taksub tentang diri sendiri.
Segala-galanya hanyalah tentang diri sendiri. Kalau anda keluar makan bersamanya, dia tak akan endahkan tentang anda tetapi hanya akan berbual tentang dirinya saja.
Sedikit pun dia tak akan tanya bagaimana hari anda atau perasaan anda serta aktiviti harian anda.
Biasanya, teman ini suka cakap besar, baik tentang dirinya, telefon bimbit yang baru dibeli atau teman lelaki atau temanitanya yang baru ditemui.
Kononnya, nasibnya itu jauh lebih baik daripada anda. Dan hanya pandangannya saja yang bijak.

3) ‘Muka banyak masalah’, seakan memberitahu anda: “Kasihanilah aku…”
Pernahkah anda temui teman yang hanya akan datang kepada anda untuk dapatkan batuan dan nasihat?
Tetapi, apabila anda ingin menasihati, dia pula yang jadi seba tak keruan dan enggan mendengar. Alahai, anda dah sudi luangkan masa untuk bantu huraikan masalah mereka tetapi mereka payah menerima. Jadi, buat apa mereka ceritakan masalah mereka tu ya? Buang current pula.

4) ‘Melekat 24 jam’ dengan anda.
Teman ini tidak sedikit pun memberi anda ruang privasi. Dia akan mengekori anda ke mana-mana. Dia seakan enggan berkongsi anda dengan orang lain.
Asal nampak anda dengan orang lain, dia jadi cemburu. Tapi apabila dia dah jumpa teman istimewa, dia mudah saja mengetepikan anda. Alahai, ‘rimas’ juga ya kalau ada teman macam ni? Nak bernafas pun payah!!!

5) ‘Plastik’ dan berjanji palsu.
Dia akan senyum kepada anda. Tetapi senyumannya seakan tidak ikhlas. Apabila dikelilingi teman-teman lain, dia akan memperkecilkan anda.
Apabila dia buat silap, dia tidak akan mengaku tetapi akan menyalahkan anda jika dia terkesan kesilapan anda.
Biasanya, jenis teman ‘plastik’ ini hanya akan membuat anda tertunggu-tunggu. Alasannya pula banyak selepas dia berjanji menghubungi anda tetapi akhirnya tak jadi berbuat begitu.

6) Memandang ‘bulu’.
Apa salahnya kaum anda? Anda orang Jawa, orang Boyan atau orang India – apa ada kena-mengena dengan ciri-ciri tertentu yang dikaitkan dengan anda?
Jika si teman gemar membuat andaian kerana percaya bulat-bulat pada kata-kata orang tentang ciri-ciri yang dikaitkan dengan perkauman seseorang, dia bukanlah teman yang bijak.
Tambahan pula, jika si teman ini tergamak menghina kaum anda dan keturunan datuk-moyang anda, lupakan sajalah.


TIP ELAK DIRI DARI MERANA KERANA TEMAN…
o Usah menetapkan terlalu banyak jangkaan dan syarat-syarat dalam bersahabat. Ini hanya akan memerangkap orang lain dalam dimensi anda yang tidak semestinya selari dengan jangkaan dan keperluan mereka.
o Biarkan persahabatan itu berkembang dan berubah dengan sendirinya. Izinkan teman anda menjadi individu unik. Usah memaksanya menjadi seperti anda.
o Jika teman anda dalam kesukaran atau dia bertindak sehingg amenyakiti hati anda, usah mudah marah dan cuba memahami masalahnya.

Sunday, January 31, 2010

erti cinta...

Apa erti cinta?????????????

Cinta itu perasaan jiwa semulajadi. Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu sifat manusia. Ia wujud bila hati tertarik kepada yang dicintainya itu penuh emosi dan gembira kerana itu.
Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam cinta,manusia menghadapi krisis nilai. Insan yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta. Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin hidup yang bersih dan penuh taqwa.

Sifat Cinta
Cinta itu suci,mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.


Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.

Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak boleh dilihat,tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu.Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secucuk dengan jiwanya,untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi,dalam pada ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi,cinta cuma tahu bercinta.Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta,berkata cinta,melihat cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci,cemburu,gembira,sedih,tenang,tertekan,ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang,cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta,ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan.Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana,akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu.Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu.Mereka percaya jika itu tidak berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.
Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri
“Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur”
- Saidina Umar Ibnul Khattab –